luni, 30 ianuarie 2012

Cedinta un remediu al anxietatii?diferite cercetari

Cedinta un remediu al anxietatii?diferite cercetari 
A fi credincios nu inseamna a fi habotnic. Credinta este un mod de-a ne regasi, de-a ne simti mai siguri pe noi, de-a fi convinsi ca undeva, acolo sus, cineva ne ajuta si ne iubeste neconditionat. Credinta, sustin unii oameni de stiinta, ajuta la blocarea anxietatii si chiar duce la reducerea stresului. Rezultatele unui studiu efectuat de cercetatori ai Universitatii din Toronto au aratat ca intre creierul unor necredinciosi si cei cu credinta exista diferente. La subiectii, credinciosi si necredinciosi, care au trecut prin testul controlului Stroop (masurarea activitatii creierului cu ajutorul unor electrozi amplasati pe cap), s-a observat ca activitatea in zona cortexului anterior (ACC) este mai mica la persoanele care au credinta.
Anxietate mai redusa la credinciosi
 Atunci cand se intampla evenimente ce produc anxietate. Cu cat este mai mare religiozitatea unei persoane, cu atat ACC-ul este mai mic, adica anxietatea este mai redusa. Realizatorii studiului tin sa arate ca religia are un efect de calmare asupra credinciosilor ceea ce face ca ei sa fie mai putin stresati cand se confrunta cu necunoscutul sau cu anumite greseli.
In momente grele ne intoarcem spre Divinitate
 Parte a naturii umane, religiozitatea se afla adanc intiparita in creierul uman, totul fiind programat genetic, inca de la aparitia noastra ca specie, este parerea oamenilor de stiinta de la Universitatea Yale. Copii fiind credem in supranatural, in zei sau in prieteni imaginari. Pe masura ce imbatranim, incepem sa ne concentram mai mult pe dimensiunea morala a credintei si mai putin pe aspectele sale supranaturale. Dar, dupa cum afirma cercetatorii, in perioadele grele ale existentei, oamenii tind sa se apropie de Divinitate, dovedit lucru prin numarul mare de oameni care se reintorc la credinta in momentele de criza. Paul Bloom, psiholog in cadrul prestigioasei universitati, sustine ca „impartasirea credintelor religioase i-a ajutat enorm pe stramosii nostri, in special atunci cand trebuiau sa coopereze pentru a putea vana, a apara comunitatile sau a-i ingriji pe cei suferinzi. Astfel am reusit sa intrecem celelalte specii in cursa evolutionista. Convingerile religioase se afla in creier si nu dispar niciodata”, afirma renumitul om de stiinta.
Rugaciunile ii ajuta pe suferinzi?
 Poate ca da, poate ca nu. Daca ar fi sa dam crezare testelor si experimentelor efectuate de o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Indiana, condusa de Candy Gunther Brown, rugaciunile de la capataiul suferinzilor au, intr-adevar, efectul scontat, mai ales atunci cand persoanele care se roaga il iubesc pe cel suferind sau le pasa de el. Studiul trateaza efectele „Rugaciunii de proximitate” dar nu explica mecanismul prin care s-au produs vindecarile. Poate din acest motiv, mai multi oameni de stiinta au combatut cele sustinute de d-na Brown. „Studiul, asa cum este descris nu are valoare stiintifica, mai ales ca este folosit sub forma propagandei religioase. Si-au facut propaganda religioasa pe suferinta unor amarati”, declara plin de suparare, Terry Sanderson, presedintele National Secular Society, asociatie ce promoveaza ateismul militant in societatea americana. Daca Isaac Newton credea ca Universul a fost proiectat de Dumnezeu, deoarece nu se putea forma din haos, noi, oamenii de rand, de ce sa nu avem o credinta pe care s-o respectam?

luni, 23 ianuarie 2012

Psihoterapia se recomanda oare bolnavilor psihici?

  Psihoterapia se recomanda oare bolnavilor psihici?

Psihoterapie sau consiliere?
Cei doi termeni, sunt folositi, adesea, ca sinonimi. Totusi, psihoterapia si consilierea se deosebesc ca durata de timp, ca tehnica si apoi ca impact asupra persoanei. Psihoterapia presupune, de obicei, un numar mai mare de sedinte si o interventie de mai mare profunzime asupra personalitatii. Consilierea, in schimb, se asociaza cu o atitudine suportiva din partea consilierului, cu oferirea unor sugestii si interventii centrate pe comportament, presupunand o durata relativ mai scurta a tratamentului.
Un termen care este folosit tot mai des este cel de consultatie si se refera, mai degraba,  la o atitudine de colaborare intre client si terapeut. Clientul participa activ in deciziile privind subiectele  discutate in cadrul sedintei si in gasirea unor solutii.
Care este diferenta intre psihiatru, psiholog si psihoterapeut?
Psihiatrul este absolventul unei facultati de medicină si specializat in psihiatrie.  In competenta sa intra prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor psihice. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihiatru este prescrierea medicatiei potrivite.
Psihologul este absolventul unei facultati de psihologie si specializat in domenii diferite: psihologie clinica, educaţionala, organizationala etc. In competenta sa intra studiul psihicului si al comportamentului uman, testarea psihologica, investigarea si recomandarea unor modalitaţi de soluţionare a diferitelor probleme psihologice.
Psihoterapeutul este specialistul (de exemplu medic sau psiholog) cu o formare postuniversitara in psihoterapie. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihoterapeut difera in funcţie de scoala terapeutica careia ii apartine: conversatia terapeutica, sugestia, persuasiunea, hipnoza, interventia prin arta, metodele de actiune etc.
Psihoterapia se recomanda numai bolnavilor psihici?
Cele mai multe dintre persoanele care contactează un cabinet de psihoterapie o fac pentru ca trec printr-o perioada dificila a vietii, se confrunta cu o problema existentiala complexa si, in general, pentru ca se gasesc intr-o situatie pe care considera ca nu o pot rezolva singuri sau cu ajutorul celor apropiati.
Sunt persoane care solicita ajutor pentru ca intr-adevar sufera de o boala psihica si sunt in evidenta unui cabinet psihiatric. In aceste cazuri, psihoterapia completeaza tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru.
Un segment important dintre cei care solicită psihoterapie este reprezentat de persoanele care se inscriu intr-un grup de dezvoltare personala deoarece doresc sa-si imbogateasca viata personala, sa-si imbunatateasca performantele profesionale si relatiile interpersonale.

Cat dureaza o psihoterapie?
Un program terapeutic complet dureaza, in medie, intre 6 – 20 de sedinte, cu o frecventa saptamanala si o durata de 45 – 50 de minute, in psihoterapia individuala, 90 de minute pentru psihoterapia de cuplu si 120 de minute pentru terapia de grup.
Durata este diferita, de la persoana la persoana, in functie de problemele cu care aceasta se confrunta si de gradul de responsivitate si implicare in terapie. Este dificil de precizat de la prima intalnire de cate sedinte va fi nevoie, insa pe parcurs acest aspect va fi mai usor de sesizat de catre client.
De unde stiu daca terapia a avut succes sau nu?
La inceputul terapiei, psihoterapeutul stabileste, impreuna cu clientul, cateva obiective clare, care pot fi modificate pe parcurs. In felul acesta, clientul poate evalua singur daca a devenit mai putin depresiv, anxios, agresiv etc.
In cazul unei terapii reusite, clientul resimte, la un moment dat, un sentiment de usurare, insotit de mai multa energie ... de a se implica in activitati noi, in relatii noi etc.
Si un alt “semn”, dar care apare dupa o anumita perioada de timp, este atunci cand clientul realizeaza ca ... nu mai face aceleasi greseli, care inainte aproape ca se inscriau intr-un tipar.
Sedintele de psihoterapie sunt confidentiale?
Confidentialitatea este garantata, cu exceptia situatiilor in care exista riscul ca persoana sa isi faca rau singura.
Pentru persoanele cu resurse foarte limitate, exista institutii care ofera servicii de consiliere psihologica si psihoterapie gratuite – de exemplu: ONG-uri, policlinici, spitale de psihiatrie.

miercuri, 18 ianuarie 2012

Psihoterapia de grup

      PSIHOTERAPIE DE GRUP

O alternativa la psihoterapia individuala este psihoterapia de grup, ca modalitate mai economica si eficienta de terapie. Interactiunea dintre membri ofera o bogatie de informatii si suport psihologic. In grup devin vizibile modele de comportament, se pot trage concluzii si se pot face corectii mai precise si mai rapide decat in terapia individuala. Din acest motiv, multe persoane gasesc grupurile de terapie folositoare si eficiente.
Sunt multe probleme care pot fi abordate prin terapia de grup: depresia, stresul, anxietatea, fobia, stima de sine scazuta, atacurile de panica, tulburarile alimentare, epuizarea profesionala etc.

Pentru persoanele cu dificultati de relationare sau comunicare, pentru care este dificil sa isi faca prieteni sau sa ii pastreze, terapia de grup se dovedeste o excelenta oportunitate in dezvoltarea relatiilor si abilitatilor interpersonale. Grupul se dovedeste un loc si un instrument cu care se pot lucra si „repara” dificultati si neintelegeri aparute in cadrul diferitelor relatii, din interiorul sau din afara grupului. Comparata cu terapia individuala, terapia de grup este mai apropiata de realitatea locului de munca, a familiei sau scolii. Este, de asemenea, o oportunitate pentru dezvoltarea mai multor relatii in acelasi timp.

Intr-un grup, impreună cu ceilalti construiesti un mediu sigur, confidential,
unde ai urmatoarele oportunitati:
 Sa dezvolti un sens al acceptarii si al apartinerii
 Sa dezvolti întelegerea si insight-ul  Sa inveti cum esti perceput de ceilalti   Sa descoperi cauzele si efectele comportamentelor negative sau
neadaptative
  Sa inveti si sa practici noi comportamente si abilităti de comunicare
  Sa testezi realitatea   Sa te identifici cu altii si să inveti de la altii
  Sa-i ajuti pe altii.
Cum decurge terapia de grup?
In cadrul cabinetului aceasta este prin excelenta o metoda de lucru in grup, o modalitate de a invata prin a face. Prin tehnicile sale specifice (inversiunea de rol, concretizarea etc) pot fi puse in scena, intr-un cadru securizant, diferite dimensiuni ale vietii noastre sau diferite situatii problematice. Sunt redescoperite, astfel, resursele de spontaneitate si creativitate care permit stabilirea unui echilibru mai armonois intre exigentele interne si cerintele externe.
Subiecte variate sunt discutate si lucrate în grup, inclusiv ganduri si sentimente despre evenimente sau relatii care se intampla in interiorul si exteriorul grupului. Membrii grupului sunt incurajati sa fie activi verbal, deschisi si introspectivi. Se discuta despre ce ii îngrijoreaza si sunt incurajati sa interactioneze unii cu ceilalti in timpul sesiunilor. Este nevoie de curaj pentru a pune in discutie cu celelalte persoane sentimente personale. Atunci cand esti cinstit in legatura cu trairile tale, pozitive sau negative, poti fi surprins in mod plăcut de raspunsul primit de la colegii de grup.
Oricum, cele mai multe persoane isi doresc sa aiba ocazia de a-si expune in mod onest sentimentele si gandurile si sa primeasca un feed-back la fel de onest.  Astfel de discutii aduc beneficii enorme.
Durata si frecventaintalnirilor.
Grupul se intalneste saptamanal, pentru doua ore si are, in mod obisnuit,6 – 8 membri.
Continuitatea este foarte importanta pentru functionarea grupului. Este de preferat ca obligatiile cotidiene sa nu interfereze cu intalnirile grupului.  Intalnirile regulate si consistenta participarilor sunt necesare pentru a aduce cele mai multe beneficii terapiei. Neparticiparea la sesiuni sau renuntarea prematura au un efect negativ, atat asupra individului, cat si asupra grupului.  
Intalnirile din afara grupului de terapie
Socializarea intre membrii, in afara grupului, este contraproductiva si puternic descurajata in perioada in care indivizii sunt in grupul de terapie. Membrii care se intalnesc in afara terapiei pierd obiectivitatea si respectul unul fata de celalalt si progresul terapeutic este impiedicat. Celor care se intalnesc in afara grupului, accidental sau intentionat, li se cere sa discute la urmatoarea intalnire a grupului aspectele importante ale intalnirii lor.
Confidentialitatea
Este cea mai importanta conditie a oricarui tip de terapie. Oamenii nu vor releva aspecte intime despre ei daca nu ar avea incredere ca identitatea lor va ramane protejata in fata persoanelor din afara grupului. De aceea, este esential ca membrii grupului sa se abtină de la discutii din afara grupului, in ceea ce priveste gandurile si sentimentele care le-au fost incredintate de catre ceilalti. Numele si identitatea celorlalti membri ai grupului trebuie sa fie de asemenea strict protejate.

 



miercuri, 11 ianuarie 2012

Art-terapia

                             Art-terapia
Ce este art-terapia?

      Art-terapia reprezinta folosirea  terapeutica a creatiei artistice pentru imbunatatirea starii emotionale a persoanelor care au diferite dificultati de viata sau a celor care isi doresc dezvotarea personala.

     Atelierele de art -terapie propun un loc de exprimare libera si creativa a emotiilor, ideilor, frustrarilor, anxietatilor , in forme si culori, un suport si o insotire in evolutia ficaruia de catre un psihoterapeut specializat care asigura un cadru protector,  bazat pe incredere.


       Art-terapia foloseste tehnici creative precum desenul, pictura, modelajul, teatrul, dansul, muzica sau marionetele, pentru a  ajuta fiecare persoana sa se inteleaga pe sine, sa se elibereze de anxietatile acumulate, de tensiuni si sa faciliteze comunicarea si relationarea.     

 Ideea de baza in art-terapie este aceea ca procesul creativ ajuta oamenii  in dezvoltarea abilitatilor personale si interpersonale (comunicare,relationare,inteligenta emotionala), in cresterea stimei de sine si a autoconstientizarii, in gestionarea comportamentului si reducerea stresului, in dezvoltarea capacitatilor cognitive prin stimularea atentiei, imaginatiei si a gandirii; toate acestea desfasurandu-se in atelierul de art-terapie sub indrumare unui psihoterapeut ce coordoneaza intreaga activitate.   
Ce nu este art-terapia?
         Art-terapia nu trebuie confundata cu Arta. In arta beneficiarul este opera de arta, in art-terapie beneficiarul este omul, arta fiind un mijloc de dezvoltare  pus la dispozitia lui.
         In art-terapie nu se formeaza  artisti, nu este nevoie de experienta  sau competenta sau talent, deoarece arta reprezinta  doar  o metoda   prin care ne intelegem mai bine propriile trairi si conflicte interioare.
          Finalitatea Artei  o reprezinta tabloul, sculptura, filmul sau dansul . Finalitatea Art-terapiei o reprezinta dezvoltarea personala, vindecarea emotionala si transformarea individuala.
Cum se desfasoara sedintele de art-terapie?
       Sedintele de art-terapie sunt coordonate de un psiholog psihoterapeut, o persoana care are abilitati de relationare interumana , abilitati de lucru cu copiii (in cazul grupurilor de copii) si care este capabila sa asculte, sa inteleaga, sa identifice nevoile fiecaruia si sa caute o cale  de a raspunde acestor nevoi.
       Sedintele de art-terapie se pot desfasura in grupuri mici de 5-7 persoane, grupuri mai mari de 8-10 persoane sau individual.
       Durata unei sedinte variaza de la 60 la 100 de minute in functie de scopul, obiectivele, activitatile propuse si mai ales de marimea grupului.
       Sedintele de art-terapie se desfasoara intr-un mediu creat special, un spatiu in care participantii se vor simti in siguranta si in care se pot exprima liber.
Cui se adreseaza art-terapia?
       Art-terapia este un proces terapeutic benefic persoanelor de toate varstele: copii, adolescenti, adulti si varstnici, care pot intampina dificultati fizice , emotionale, spirituale sau intelectuale. Tuturor acestor persoane art-terapia le va oferi sprijinul de care au nevoie. Insa, exista si situatii  in care art-terapia este indicata in  mod special:
Copiilor (prescolari, scolari) cu dificultati de comunicare, cu stima si respectul de sine reduse, cu probleme de integrare si adaptare in gradinite si scoli, cu randament scolar slab, tulburari de limbaj, hiperactivitate, timiditate, nervozitate exagerata, autism
Adolescentilor care intampina dificultati in a depasi criza adolescentei (adaptarea la starea adulta, exprimarea independentei, viata sexuala si experienta maritala,etc.) si parintilor acestora, care au nevoie de suport si informatii pentru a gestiona adecvat aceasta perioada din viata copiilor lor
Persoanelor care doresc sa se dezvolte personal, printr-un proces de autocunoastere, comunicare si relationare atat cu propria persoana cat si cu ceilalti oameni din mediul in care traiesc si isi desfasoara activitatea
Oamenilor care sufera de singuratate si izolare sociala, care se simt frustrati, nelinistiti si nefericiti
Celor care au dificultati de expresie si lipsa de incredere in propriile forte cu consecinte negative in comunicarea si relationarea cu ceilalti
Persoanelor care sufera de anxietate, stress, depresie, dificultati in a-si gestiona propriile emotii
Persoanelor ce au nevoie de sustinere si ascultare in timpul unei perioade dificile: doliu, divort, somaj, examen, si care isi pot pierde temporar interesul fata de sine si fata de ceilalti
Persoanelor cu tulburari alimentare sau cu alte comportamente adictive, care isi doresc sa descopere motivele care determina astfel de tulburari si sa gaseasca o cale potrivita pentru ei de a renunta la acestea

duminică, 8 ianuarie 2012

EMDR

Desensibilizare si reprocesare prin miscarea ochilor (EMDR)

Desensibilizare si reprocesare prin miscarea ochilor (EMDR - Eye Movement Desensitization and Reprocessing) - numita si metoda Saphiro - este o metoda psihoterapeutica cognitiv-comportamentala, dezvoltata in anii 1980 de catre psihologul american Francine Shapiro, pentru a trata tulburarile psihice rezultate in urma experientelor traumatice.

Shapiro a observat procesul de miscare bilaterala al ochilor in momentul in care ne amintim o experienta traumatica - acest proces imita miscarea rapida a ochilor (REM) din timpul somnului cu vise intense si are ca efect diminuarea stresului, pana la disparitie. In esenta, tehnica de desensibilizare si reprocesare prin miscarea ochilor utilizeaza capacitatea naturala de vindecare a psihicului uman. EMDR  este o forma de psihoterapie scurta, cu sedinte de 90 minute in cure de 3 sedinte pentru un singur atac de panica/trauma recent(a) si cure de la 6-20 sedinte pentru atacuri multiple si vechi.
EMDR este indicata in stresul posttraumatic (decesul unei persoane apropiate, accident, victima viol/ agresare fizica), tulburarile stresului (insomnie, nevroza cardiaca, colon iritabil, boli de piele cu etiologie psihica, obezitate), inhibitie si blocaj (depresie, atac de panica, agorafobie, fobii,anxietate).
Contraindicatii: tulburari cardiace si respiratorii.
Ipoteza de la care porneste Saphiro este aceea ca noi functionam disociat (cand cu o emisfera cerebrala, cand cu alta).
Astfel, emisfera stanga- dominanta pentru dreptaci si invers, este sediul gandirii analitice, testarii realitatii, tacticii, planificarii, evaluarii, spiritului critic, controlului voluntar, gandirii evenimentelor trecute si viitoare. Emisfera dreapta este sediul automatismelor, sugestibilitatii, sensibilitatii, intuitiei, vizualizarii. In starile de meditatie, relaxare sau transa hipnotica se produce o comutare de la emisfera stanga dominanta la emisfera dreapta. Traumele, stresul creeaza blocaje, clivaje si disocieri importante intre cele doua emisfere cerebrale. Saphiro si-a propus o functionare globala, o armonizare a emisferelor cerebrale prin asocierea miscarii ochilor cu sunete, a inducerii unei stari modificate de cunostinta..
METODA EMDR actioneaza pe trei planuri la nivelul fiecarei emisfere:
- arheocortex (creierul primitiv): prin miscari
- paleocortex: prin activarea emotional-afectiva
- neocortex: prin vizualizarea amintirilor, imaginilor si intelegerea semnificatiilor dintre ele

Aceasta metoda psihoterapeutica include opt etape si poate fi utilizata pentru a trata tulburarile de stres posttraumatic, afectiunile psihosomatice provocate de stres, tulburarile depresive si de anxietate. Este contraindicata pentru pacientii cu tulburari cardiace si respiratorii, afectiuni oftalmologice, epilepsie.

Procedura de desensibilizare si reprocesare prin miscarea ochilor•  Anamneza pacientului si planificarea tratamentului. Terapeutul trebuie sa cunoasca istoricul medical al pacientului, avand in vedere contraidicatiile terapiei. Totodata identifica tintele psihoterapiei (in speta amintiri traumatice), precum si ordinea in care sa fie tratate.

•  Pregatirea pacientului pentru terapia EDMR. In aceasta etapa se explica elementele de baza ale terapiei si se testeaza miscarea ochilor. Pacientul trebuie sa isi aleaga o amintire sau o imagine placuta, care sa-i inspire o stare de confort si incredere in sine. Aceasta imagine va fi utilizata ulterior, pentru a tolera eventale experientele mai putin placute din timpul sedintelor.

•  Evaluarea tintei. Pacientul alege o anumita amintire neplacuta si cea mai tulburatoare imagine asociata acesteia, iar psihoterapeutul il ajuta sa asocieze imaginii respective ganduri sau atitudini pozitive.

•  Desensibilizarea si reprogramarea. Pacientul se concentreaza pe amintirea si imaginea asociata tulburatoare, apoi urmareste cu privirea un obiect ce se misca bilateral, pentru a imita miscarea rapida a ochilor din timpul somnului. Dupa cateva miscari pacientul este intrebat ce simte si percepe - un sentiment, o imagine, o amintire, etc. In continuare pacientul se concentreaza fie pe acest sentiment sau imagine, fie pe amintirea si imaginea traumatizante initiale, si urmeza un nou set de miscari al ochilor. Din cand in cand terapeutul interogheaza pacientul pentur a afla nivelul de anxietate si stres. Procedura se incheie atunci cand nivelul de disconfort emotional este minim.

•  Instalarea unei convingeri pozitive. In aceasta etapa se instaleaza gandurile si atitudinile pozitive preferate in locul amintirii si imaginii tulburatoare din pasul trei. Acest lucru se realizeaza tot prin seturi de miscari ale ochilor, in timpul carora pacientul se concentreaza atat pe imaginea traumatizanta, cat si pe atitudinea pozitiva.

•  Scanarea corporala imaginara. Acest proces este utilizat pentru a identifica reflectarea sentimentelor negative in senzatii corporale. In timp ce pacientul se concentreaza asupra acestor senzatii fizice, au loc noi seturi de miscari ale ochilor.

•  Incheierea. Pacientul este readus in starea de echilibru psihic, chiar daca procesarea amintirii traumatizante nu este completa - ceea ce inseamna ca a mai ramas un anumit nivel de anxietate, sau ca atitudinea pozitiva nu a fost instalata in totalitate. In aceasta situatie se aplica tehnici de stabilire a auto-controlului sau a relaxarii.

•  Reevaluarea. Aceasta etapa are loc la inceputul fiecarei sedinte si consta in discutarea experientelor si senzatiilor traite in timpul scurs de la sedinta trecuta. Se evalueaza nivelul de anxietate provocat de amintirile traumatizante procesate in sedinta trecuta, pentru a stabili eficacitatea tratamentului. Procesarea unei noi amintiri traumatizante va avea loc doar dupa rezolvarea problemei precedente.


Clipul video prezinta cazul unei paciente care sufera de atacuri de panica in timp ce se afla la volanul automobilului. Terapeutul o roaga sa isi aminteasca ce a simtit ultima data cand a avut un atac de panica, in timp ce urmareste un aparat special ce imita miscarea rapida a ochilor din timpul somnului cu vise profunde (REM). La sfarsitul procedurii, pacienta percepe amintirile neplacute ca evenimente indepartate in timp; prin urmare tulburarea emotionala provocata de evocarea acestor amintiri scade sau chiar dispare.

Medicul William Zangwill explica: "Este posibil sa cunoastem si sa credem ceva cu o anumita parte a creierului, in timp ce emotii asociate cu acel lucru se afla in alta parte a creierului. Desensibilizarea si reprocesarea prin miscarea ochilor pare sa faca legatura intre ceea ce stim si ceea ce simtim. Reactia sentimentala provocata de amintirea unor evenimente tulburatoare se datoreaza faptului ca persoana simte ca si cum evenimentele se petrec din nou, in prezent. Din motive necunoscute, terapia EMDR indeparteaza in timp aceste evenimente tulburatoare."  http://www.youtube.com/watch?v=gZ5MLn1Cc94&feature=player_embedded

Silvoterapia



Silvoterapia ..... sau cu alte cuvinte, padurea ne poate vindeca, sau acest lucru ar putea sa aduca un plus de bine fiintei noastre daca am invata cate ceva din "comportamentul"copacilor, maretia, statornicia, calmul, fermitatea,solidaritatea....
De altfel copacii in mai multe culturi sunt simboluri spirituale care realizeaza legatura magica intre viata pamanteasca, taramul mortii si paradisul tuturor fagaduintelor. Mircea Eliade spunea:"
arborele este incarcat cu forte sacre deoarece este vertical, creste,isi pierde si-si recapata frunzele... deci moare si renaste de nenumarate ori."
In filozofia antica chineza, lemnul (copacii, padurea) invelit in verdele nemarginit, exprima nasterea, inceputul, vitalitatea iar ca trairi sufletesti, speranta, optimismul. Cine nu a vazut macar o data primavara,padurea renascand? Este atata delicatete si totusi atata forta, atata liniste si totusi atata zbucium.... fara sa stim copacii ne transmit energia lor, iar caracteristicile lor influenteaza ungherele cele mai ascunse ale psihicului nostru. Astfel specialistii au constatat implicatiile copacilor in sanatatea localnicilor din apropierea zonelor impadurite: in localitatile aflate in preajma padurilor de stejar, afectiunile cardio-vasculare sunt o raritate, de asemeni langa padurile de pin, bolile respiratorii cronice sunt rare...
Silvoterapia este o practica straveche: Paulinus recomanda bolnavilor de epilepsie sa doarma la umbra teilor infloriti,... dar, a fost recunoscuta ca metoda stiintifica abia in anul 1927, dupa adoptarea ei de catre disciplina medicala care se ocupa cu balneoclimatoterapia.
Padurea
este o imensa sala de concert in care isi dau concursul fosnetul miilor de frunze,clipocitul apelor, ciripitul corului de pasari, susurul cascadelor, vuietul vantului, coroanele arborilor jucand rolul unui urias scut fonic care opreste sunetele tot mai agresive ale "civilizatiei". Padurile joase sunt cele mai vesele si au efect stimulativ, recreativ, relaxant in timp ce padurile din zonele inalte de brad, molid, sunt mai tacute, induc o stare de liniste, calm profund launtric, fiind recomandate persoanelor stresate care s-au confruntat o perioada de timp cu o stare de tensiune psihica,anxietate,stes, padurile de pin, situate la o mare altitudine confera o stare de solitudine, de izolare, de reveratie interioara si sunt recomandate de psihologi doar persoanelor cu o puternica forta interioara care sa-si amplifice personalitatea si contraindicate celor cu o fire anxioasa.

Aerul de padure contine catitati apreciabile de ioni negativi de oxigen, denumiti "
vitaminele aerului" care stimuleaza toate functiile organismului uman, asigura oxigenarea creierului si impiedica procesul de imbatranire; totodata stimuleaza sistemul hemato-formator (producerea de globule rosii), fiind deosebit de benefic in anemie; alte efecte: fortifica, vitalizeaza, creeaza o stare de bine, imbunatateste respiratia fiind benefica bolnavilor cu bronsite, astm bronsic, laringite, aceasta deoarece padurea actioneaza ca un filtru gigantic, nelasand sa patrunda noxele prin ramurile dese ale copacilor si in acelasi timp este o adevarata uzina de oxigen in procesul de fotosinteza. Concentratia de oxigen variaza pe parcursul zilei: ziua arborii sub actiunea luminii fotosintetizeaza si produc oxigen, iar in timpul noptii consuma oxigenul si produc bioxid de carbon.De aceea curele de oxigen se fac de la 10 dimineata pana in momentul inserarii, in timp ce bolnavii care trebuie sa beneficieze de efectele bioxidului de carbon, vor face plimbari in padure seara; cresterea concentratiei CO2 duce la o marire reflexa a respiratiei prin excitarea centrului nervos respirator, usureaza respiratia bolnavilor de bronsita cronica astmatiforma, astm bronsic, alte boli respiratorii.

Si tot laboratorul natural al padurii, fabrica
fitoncide, substante volatile, specifice fiecarei specii de arbore sau planta in parte, cu efecte benefice (antibacteriene) denumite "antibioticele padurilor"

Pe langa padurile din speciile rasinoaselor care degaja cantitati mari de substante aromatice, speciile de foioase: paduri de tei, salcam sau castan, crangurile cu arbusti de soc si liliac, in prioada infloririi devin adevarate cabinete de aromoterapie.




Efectele benefice ale diversilor copaci care populeaza padurile autohtone sunt variate si mai mult decat la indemana noastra sa le apreciem....


-pinul – Pinus sylvestris, Fam. Pinacee
Actiune: antiinflamatorie, antiseptica fiind folosit in bronsite si alte afectiuni ale cailor respiratorii superioare; efect balsamic, expectorant, fluidifiant al secretiilor bronsice , sedative, calmant al tusei; efect diuretic ,antiseptic ,cicatrizant fiind util in cistite, pielite, uretrite, vaginite, etc;indicat de asemeni in afectiuni reumatismale, guta; pentru uz extern este recomandat in afectiuni congestive, iritante (arsuri solare sau de alta natura, eczema, dermita alergica, muscatura de insecte, etc; cel mai bine sunt resimtite efectele in perioada inmuguririi in luna mai
Siropul din muguri de pin ( se poate prepara in bucatarie ), este deosebit de aromat si benefic diveselor afectiuni ,consumat pe cale interna
-mesteacanul – Betula pubescens, Betula verrucosa (de altfel exista o mare varietate de arbori in lume), Fam Betulacee ,Actiune: diuretica, coleretica, antiinflamatorie, bacteriostatica, stimulator al secretiei gastrice, bilei si fermentilor digestivi intestinali folositor in tratamentul afectiunilor respiratorii, ( rino-faringite, bronsite ),carentelor de minerale, rahitism anemii, dermatoze, afectiuni -reumatismale (guta, boala artrozica), hipercolesterolemii etc; favorizeaza eliminarea acidului uric si colesterolului, contribuie la eliminarea apei retinute in tesuturi, se pare ca are puterea de a dizolva pietrele la rinichi (litiaza renala);

-bradul – Abies alba ( dar exista cam 50 varietati de abies) ,Fam. Pinacee a fost socotit copac sfant ;si astazi in Oltenia exista obiceiul ca mirele sa trimita miresei in ajunul nuntii un brad impodobit ca simbol al legaturii trainice ce va exista si dainui intre miri ; in traditia populara, bradul este simbolul bogatiei, caci “ acea gradina care va gazdui un brad , va da roade bogate “ sau la nasterea unui copil, se planta un brad , se uda si se avea mare grija de el, pentru ca acesta crescand o data cu copilul sa dea din seva si energia lui ,copilului sa creasca mare. Apoi un proverb spune “bradul se frange dar nu se apleaca niciodata” Cata mandrie, prestanta si verticalitate ne poate induce aceasta postura milenara!
Actiune: efect balsamic, decongestionant, antiseptic folositor in tratarea afectiunilor respiratorii(rino-sinuzite, bronsite, pneumopatii), efect sedative, calmant util in afectiuni nervoase (neurastenii, nevroze, stari depresive ),inbunatateste circulatia cerebrala ;perioada cea mai active este in timpul inmuguririi sfarsitul lui mai inceputul lui iunie; afeciutiuni endocrine (hipertiroidii, sterilitate, tulburari de dinamica sexuala este un afrodisiac), stimuleaza hematopoeza (formarea globulelor rosii) fiind util in anemii, anorexii); efect decontracturant util in tulburari neurologice (distrofii musculare, pareze, mialgii) ; etc
-stejarul – Quercus robur, Fam. Fagacee, este un arbore sacru, datorita longevitatii sale, a fost numit si arboreal vietiiActiune: folositor in astenie, actioneaza asupra aparatului genitor-urinar (disfunctii sexuale, sterilitate, dismenoree)
dezechilibre cauzate de menopauza , andropauza, actioneaza asupra aparatului circulator , revitalizant pentru persoanele in varsta
Coaja si ghinda de stejar datorita continutului de tanin  are proprietati tonice, antifebrile, antiseptice la nivelul florei microbiene intestinale, eficienta in diaree, dizenterie, in combaterea viermilor intestinali (se poate combina cu roinita, urzica moarta si ace de brad) ; contra hemoroizilor: se prepara cu vin rosu in care se pune la macerat scoarta proaspata de stejar


-teiul – Tillia cordata(teiul de padure), Tillia tormentosa (teiul argintiu) Fam. Tilliacee,
numit si copacul uitarii- probabil pentru ca energia lui transmite o stare de liniste si pace, florile lui, cu parfumul lor te imbata de-a bineleaActiune: este folositor in insomnie, afectiuni respiratorii (antiinflamator, expectorant, fluidifiant al secretiilor bronsice, calmant al tusei ),efect antispastic,sudorific (favorizeaza transpiratia important pentru scaderea febrei, detoxifiant, elimina retentia, surplusul de lichide din corp ), calmeaza colicile abdominale (colici la bebelusi ), epurativ (in combinatie cu crusin ), stimuleaza evacuarea veziculei biliare eficient in dischinezii biliare, calmant in caz de conjunctivite, oboseala la nivelul ochilor prin suprasolicitare,cearcane (comprese locale), in diverse eruptii cutanate pentru calmarea pruritului, iar o baie in flori de tei este de-a dreptul reconfortanta ;perioada active este in timpul infloririi ,sfarsitul lui iunie inceputul lui iulie
-salcia –Salix alba ,Fam.Salicacee ,numita si rachita creste pe marginea apelor, este conoscuta ca ”aspirina naturala” acidul salicIlic; componenta aspirinei a fost extrasa pentru prima data din scoarta de salcie (1838 ); ulterior acidul salicilic a fost sintetizat chimic. In traditia crestina, salcia este simbol al renasterii, al fertilitatii,se duc la biserica primavara, crengute de salcie sa se sfinteasca si se pun apoi sa se impodobeasca icoanele, portile in ziua de Florii; in traditia populara se spune ca insasi Maica Domnului a binecuvantat salcia cand aceasta s-a transformat intr-o punte ajutand-o sa treaca apa unui rau

Actiune: efectele sale sunt febrifuge-antipiretice, antireumarice,antiinflamatorii, analgezice, sedative, hemostatice. Este folosita in : afectiuni reumatismale, combaterea febrei, nevralgii, dureri musculare, antiperspirant (combate transpiratia picioarelor ), dismenoree, insomnii, stomatite (gargara cu decoct de scoarta de salcie ,maruntita )

-frasinul- Fraxinus excelsior ,Fam. Oleacee, este un arbore cu o traditie sraveche, fiind folosit in china antica inca de pe vremea dinastiei Tsin; Actiune: are efect antireumatic, diuretic, febrifug, revitalizantEste folosit pentru afectiuni respiratorii, digestive, uro-genitale.Semintele de frasin au proprietati afrodisiace, sunt eficiente in tulburarile de dinamica sexuala, (astenie sexuala, impotenta, pierderea libidoului masculin, insuficientei testiculare sau sterilitatii, impreuna cu mesteacanul care creste tonusul general; tincture din muguri de frasin este benefica in cazul astenospermiei, crescand mobilitatea spermatozoizilor,una din cauzele majore ale sterilitatii masculine );scade colesterolul ,avand efect benefic in metabolismul lipidelor
-plopul – Populus nigra (plopul negru) ,Populus tremula (plopul tremurator) , Fam.Salicacee, arbori foiosi cu tulpina inalta ,falnici (pot ajunge la 25-30 m.),ce cresc spontan sau sunt plantati ca arbori ornamentali; in traditia populara plopul a reprezentat un simbol al vitejiei, neinfricarii si continuitatii vietii ; grecii il puneau sub semnul lui Jupiter cel mai slavit dintre zei ;in traditia orientala ,mugurii de plop purtati in dreptul inimii aduceau alinare celor raniti in dragoste Actiune: antiinflamatoare, cicatrizanta, analgezica,calmanta, ceea ce-l face util in afectiuni reumatismale, dermatologice (plagi, arsuri, dermatoze) afectiuni respiratorii( bronsite acute , tuse ) renale (cistite, uretrite, vaginite, fiind indicate bai din macerat de muguri de plop )
-castanul – Castanea sativa, Fam. Fagacee mai este cunoscut sub numele de arborele de paine, deoarece de-a lungul secolelor taranii au folosit faina de castan pentru a face paine; Actiune: indiferent ca este salbatic sau comestibil, ascunde substante vindecatoare ce reduc durerea si inflamatia, imbunatatesc circulatia periferica; castanul este un tonic general fiind folosit in convalescenta avand aceeasi actiune ca si agrisul care este remineralizant ; este antipIretic (scade febra), bacteriostatic (opreste multiplicarea germenilor, fiind eficient in raceala, gripa dar si faringite, bronsite,etc; credinta populara spune ca cine poarta in buzunare castane este ferit de dureri reumatice


luni, 2 ianuarie 2012

Cromoterapia


Culorile nu sunt doar o incantare pentru ochi si suflet. Folosite cu pricepere, ele au puterile unui vraci nevazut. Este dovedit faptul ca organismul nostru poate fi influentat in moduri specifice de culorile din jur. Cromoterapia este astfel considerata o metoda alternativa noninvaziva.

Importanta soarelui ca unica sursa de lumina si energie termica este cunoscuta din c ele mai vechi timpuri. Prin aceste proprietati, el intretine viata pe pamant. Insa efectele pozitive pe care soarele le are asupra noastra sunt nenumarate, cercetatorii fiind constant preocupati de descoperirea acestora.

Decodificarea si intelegerea unora dintre proprietarile subtile ale spectrului luminii este considerata o mare realizare a stiintei. Drept urmare, cromoterapia sau cromopatia a aparut ca o punere in aplicare a acestor cunostinte sub forma unui sistem alternativ de vindecare.

Existenta celor sapte culori din spectru in lumina aparent incolora a soarelui poate fi probata atunci cand apare un curcubeu sau intr-un laborator optic cu ajutorul unei prisme.

Culori curative


In afara energiei naturale, esentiala pentru procesele biochimice vitale (spre exemplu in fotosinteza, bio-metabolism, biosinteza proteinelor), razele soarelui ofera multe alte beneficii sistemului minte-corp.

Absorbtia armonioasa a culorilor de catre organism este considerata a fi necesara pentru intretinerea naturala a sanatatii. Acesta este motivul pentru care bailor de soare le este data atata importanta.

In cadrul aplicatiilor terapeutice, deficienta sau dezechilibrele de culori specifice sunt completate cu lumina artificiala. Acestea pot fi folosite pentru tratamentul noninvaziv al unei game largi de afectiuni.

Rosu

Culoarea rosie este caracteristica efectului de stimulare al neuronilor, glandelor adrenale si nervilor senzoriali si imbunatateste circulatia sangelui.

Aceasta culoare primara induce astfel efecte subtile, dar intense in functiile de conducere ale creierului si ale sistemului nervos si in multe dintre procesele biochimice si fiziologice. Din cauza efectelor sale fortifiante, rosul se recomanda in doze mici si numai impreuna cu albastru sau verde pentru utilizarea terapeutica.

Portocaliu

Portocaliul este o combinatie de rosu si galben. Efectele sale sunt astfel mult mai puternice. Printre rezultatele obtinute in urma terapiei cu aceasta culoare se numara si cresterea rezistentei corpului impotriva infectiilor.





Portocaliul este insa mult mai utilizat in vindecarea rigiditatii si a spasmelor. De asemenea, el joaca un rol important in cresterea ratei metabolismului si in consolidarea plamanilor, splinei si pancreasului, dar si in mentinerea tensiunii arteriale normale.

Este interesant de observat ca aceasta culoare induce emotii linistitoare si entuziasm.

Galben

Cercetari privind cromoterapia in laboratoarele medicale indica faptul ca radiatiile luminoase galbene ajuta mecanismele motorii ale corpului. Aceasta culoare este, de asemenea, utila in intarirea muschilor si in intretinere functiilor digestive.

Cu toate acestea, utilizarea sa prelungita da nastere la aciditate, colite sau hemoroizi. Absorbtia excesiva de radiatii galbene poate creste pulsul si riscul bolilor precum delirul.

Terapia prin culoarea galbena conduce la o crestere generala a gradului de inteligenta si a promptitudinii.

Verde

O dilatare a arterelor este inregistrata atunci cand razele de culoare verde patrund in organism.

Dar absorbtia excesiva a acestuia are efecte daunatoare asupra tesuturilor musculare si a glandei pituitare. Culoarea verde are un impact favorabil in inducerea unei gandiri pozitive, prin urmare este prescrisa in managementul stresului.

Albastru

Albastrul creste reactia metabolismului si este adesea utilizat in vindecarea plagilor. Aceasta culoare ofera efecte linistitoare pentru minte si sprijina functionarea intelectului in timpul practicilor de meditatie.

Indigo


Aceasta culoare este recomandata pentru purificarea cromatografica. In plus, relaxeaza si incetineste sistemul neuro-muscular, cardiovascular si limfatic.

Violet

Culoarea violet poate fi utilizata in mentinerea concentratiei potasiului din organism. Radiatiile specifice de inalta frecventa utilizand aceasta culoare inhiba tumorile. Apetitul dezechilibrat poate fi controlat cu ajutorul culorii violet