miercuri, 15 februarie 2012

Modalitati naturale pentru a invinge insomnia


Modalitati naturale pentru a invinge insomnia




Insomnia este o problema curenta de sanatate, tot mai multe persoane plangandu-se de problemele de somn. Desi in limbajul curent, prin insomnie se intelege dificultatea de a dormi suficient (in medie 8 ore / somn pe noapte), din punct de vedere clinic avem in vedere: adormirea cu greutate (sunt necesare mai mult de 30 de minute pentru a adormi), trezirea in timpul noptii si, chiar, trezirea matinala, mai devreme cu 1-2 ore decat este nevoie. Persoanele afectate de insomnie traiesc o permanenta stare de tensiune si neliniste, provocate de insomnie si de efectele ei asupra propriilor vieti.

Medicamentele si somniferele
Cele mai la indemana remedii impotriva insomniei par a fi medicamentele.Ele nu reprezinta, insa, solutia pentru insomnie, pentru ca nu trateaza cauza insomniei, ci se adreseaza doar simptomelor. Este posibil ca la inceputul administrarii medicamentelor, somnul sa se imbunatateasca, insa dupa un timp, doza initiala nu mai este suficienta si trebuie marita. De asemenea, in situatia opririi administrarii medicamentoase, insomnia se reinstaleaza, determinand, astfel un cerc vicios al insomniei si somniferelor. De ce sunt prescrise? Pentru ca reprezinta o solutie rapida si usoara. Si pentru ca exista o atitudine inca puternic inradacinata, conform careia medicamentele sunt cel mai bun tratament pentru problemele de sanatate.
Stilul de viata si factorii de mediu care influenteaza somnul
Multe dintre obiceiurile care formeaza stilul nostru de viata ne afecteaza somnul intr-o masura semnificativa: stilul de viata sedentar si lipsa activitatii fizice, cafeina in exces si nicotina, mancarurile grase, alimentele bogate in zaharuri si carbohidrati rafinati consumate cu putin inainte de culcare. Si mediul ambiant din dormitor poate afecta somnul: un pat inconfortabil, o camera prea calda sau prea rece, zgomotele, lumina sau intunericul insuficient pot tulbura chiar si somnul unei persoane care nu are nici o problema cu atat mai mult in cazul celor cu insomnie, al caror sistem de somn este mult mai sensibil.
Cum putem lupta eficient impotriva insomniei?
Daca incepem ziua cu gandul ca nu am dormit suficient si din cauza asta nu vom fi in stare de nimic si vom avea o zi mizerabila, sansele sa avem intr-adevar o zi mizerabila sunt foarte mari. Chiar daca nu am dormit bine, putem diminua dispozitia proasta din timpul zilei prin minimizarea gandurilor negative despre somn. In felul acesta, avem la indemana noastra o modalitate eficienta de a ne folosi gandurile pentru a dobandi un control mai mare asupra emotiilor si functionarii din timpul zilei.
Circumstantele in care pot aparea insomniile sunt: mesele prea copioase seara, surmenajul fizic si intelectual, sedentarismul, bolile acute in curs de evolutie (cardiopatie, astm, ulcer, dischinezie, migrena) sau anumite etape din viata, cum ar fi adolescenta si climacteriul.
Exista insa si alte circumstante ce pot fi insotite de insomnie: nevrozele, toxicomaniile minore (cafea, cacao, pepsi, cola) sau medicamentoase, ori profesiile ce presupun dereglarea cronica a ritmului somn-veghe.
Exista, desigur, o serie de masuri ce se impun pentru prevenirea insomniei: mentinerea unui program de viata cat mai ordonat, evitarea suprasolicitarilor de tot felul, a sedentarismului, relaxarea inainte de culcare etc.
Recomandari generale
  • Evitarea la masa de seara a unor alimente cum ar fi: mezelurile, conservele, carnea de vinat, mazarea, fasolea, orezul, ouale, brinzeturile fermentate.
  • Cina nu trebuie sa fie nici prea usoara (foamea ne trezeste), nici prea grea.
  • Ea trebuie sa contina proteine (carne de peste sau de pasare) si calciu (lactate), care au proprietati sedative.
  • Seara trebuie sa ne ferim de alimente diuretice si de excitante cum sunt alcoolul, tutunul, cafeaua si coca-cola.
  • Foarte indicat este sa bem un pahar de lapte cald
  • Este bine de asemenea ca seara sa ne destindem cu o muzica placuta, cu o lectura usoara sau cu o plimbare de minim 30 de minute.
  • Seara, inainte de culcare, se vor face timp de citeva minute bai de aer in fata ferestrei deschise. Se va face un dus caldut cu 20-30 de minute inainte de culcare, dar in nici un caz fierbinte (in cazul in care va treziti in timpul noptii, puteti sa va frecati energic pe tot corpul cu un prosop inmuiat in apa rece).
  • Imbracamintea pentru dormit va trebui sa fie cat mai lejera, iar camera bine aerisita inainte de culcare.
Daca este posibil, se vor folosi perne in care se introduc conuri de hamei, fin, frunze de sulfina, roinita.
Este de preferat ca orele de culcare si de trezire sa fie aceleasi in fiecare zi. Persoanele care sufera de insomnie au, deseori, obiceiul de a se baga in pat devreme si de a sta in el cat mai mult in speranta ca vor adormi. Insa, in felul acesta, starea de iritare si tensiune care se instaleaza nu fac decat sa alunge somnul. Atunci cand nu putem adormi, este bine sa ne ridicam din pat, sa bem putina apa ,un pahar de lapte caldut sau sa citim (dar fara a sta culcati in pat, ci asezati pe canapea sau pe un fotoliu).

Dormitorul este bine sa fie doar un loc special amenajat pentru relaxare si intimitate. Aspecte importante sunt: prezenta sau absenta surselor de zgomot, lumina prea puternica sau intunericul insuficient, calitatea patului, a saltelei si a lenjeriei etc.
Exercitiile fizice moderate in timpul zilei si plimbari dupa masa de seara contribuie la pregatirea adecvata a organismului pentru trecerea de la starea de veghe la starea de somn. Putem face o plimbare de 30 de minute inainte cu o ora de a dormi . Exercitiile de respiratie ne pot ajuta de asemenea putem face aceste exercitii timp de 5 minute inainte de a a dori sa dormim .

Exercitiile de relaxare au rolul de a contracara reactiile la stres, de a diminua nivelul hormonilor de stres, de a opri “asaltul” gandurilor negative legate de somn si de a linisti si relaxa mintea si corpul. Este important ca ele sa fie invatate sub supravegherea unui specialist si, apoi, practicate cu consecventa.

Plante medicinale benefice
  • Ciubotica cucului (Primula officinalis): infuzie din 15 g de flori la un pahar de apa clocotita.
  • Se da in clocot, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara.
  • Se ia cate o lingura, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de culcare.
  • Hameiul (Humulus lupus): infuzie dintr-o lingura de conuri de hamei (se aduna toamna) la 200 ml de apa clocotita. Se bea seara, inainte de culcare. Se mai poate pregati de asemenea un ceai din 15 conuri de hamei la 500 ml de apa. Se beau 2-3 cesti pe zi.
  • Macul (Papaver rhoeas): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se iau 1-2 linguri cu 30 de minute inainte de culcare.
  • Mararul (Anethum graveolens): infuzie dintr-o lingura de seminte de marar (sau planta) la 300 ml de apa clocotita. Se beau cite 100 ml, de 3 ori pe zi.
  • Maghiranul (Majorana hortensis): infuzie dintr-o lingura de planta la 300 ml de apa clocotita. Se beau 1-2 cani pe zi.
  • Odoleanul (Valeriana officinalis): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se iau 2-4 linguri seara, inainte de culcare. Se mai poate prepara de asemenea si o tinctura dintr-o parte de planta si 5 parti alcool de 70 la suta. Se iau cite 30-40 de picaturi seara, cu 30 de minute inainte de culcare. Pentru a mari actiunea sedativa si calmanta, odoleanul se asociaza cu musetel, menta, levantica.
  • Paducelul (Crataegus monogyva): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se beau cite 2 cani pe zi.
  • Porumbarul (Prunus spinosa): infuzie dintr-o lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
  • Ruscuta (Adonis vernalis): infuzie dintr-o lingurita de planta la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 30 de minute, dupa care se strecoara. Se iau 2-3 linguri seara, inainte de culcare.
  • Salcia (Salix alba): decoct din 10 g de coaja maruntita la 200 ml de apa. Se fierbe 20 de minute, dupa care se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi.
  • Sulfina (Melilotus officinalis): infuzie dintr-o lingurita de flori la 200 ml de apa clocotita. Se beau 1-2 ceaiuri pe zi.
  • Sovarful (Origanum vulgare): infuzie din 2 lingurite de planta la 200 ml apa clocotita. Se bea cate 1/2-1 pahar pe zi. In caz de insomie se poate spala capul cu infuzie de sovarf: infuzie dintr-o mina de sovarf la 3 l de apa clocotita. Se lasa sa se raceasca 1-2 ore, apoi se spala capul.
  • Talpa gastei (Leonorus cardiaca): infuzie din 3 linguri de planta la 300 ml de apa clocotita. Se iau 2 linguri seara, inainte de culcare.
  • Teiul (Tilia platyphyllos): infuzie din 2 lingurite de flori la 200 ml de apa clocotita. Se beau 2 ceaiuri pe zi, indulcite cu miere.
  • Urzica moarta (Lamium album): infuzie dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 15-20 de minute, dupa care se strecoara. Se beau 1-2 ceaiuri pe zi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu