miercuri, 11 ianuarie 2012

Art-terapia

                             Art-terapia
Ce este art-terapia?

      Art-terapia reprezinta folosirea  terapeutica a creatiei artistice pentru imbunatatirea starii emotionale a persoanelor care au diferite dificultati de viata sau a celor care isi doresc dezvotarea personala.

     Atelierele de art -terapie propun un loc de exprimare libera si creativa a emotiilor, ideilor, frustrarilor, anxietatilor , in forme si culori, un suport si o insotire in evolutia ficaruia de catre un psihoterapeut specializat care asigura un cadru protector,  bazat pe incredere.


       Art-terapia foloseste tehnici creative precum desenul, pictura, modelajul, teatrul, dansul, muzica sau marionetele, pentru a  ajuta fiecare persoana sa se inteleaga pe sine, sa se elibereze de anxietatile acumulate, de tensiuni si sa faciliteze comunicarea si relationarea.     

 Ideea de baza in art-terapie este aceea ca procesul creativ ajuta oamenii  in dezvoltarea abilitatilor personale si interpersonale (comunicare,relationare,inteligenta emotionala), in cresterea stimei de sine si a autoconstientizarii, in gestionarea comportamentului si reducerea stresului, in dezvoltarea capacitatilor cognitive prin stimularea atentiei, imaginatiei si a gandirii; toate acestea desfasurandu-se in atelierul de art-terapie sub indrumare unui psihoterapeut ce coordoneaza intreaga activitate.   
Ce nu este art-terapia?
         Art-terapia nu trebuie confundata cu Arta. In arta beneficiarul este opera de arta, in art-terapie beneficiarul este omul, arta fiind un mijloc de dezvoltare  pus la dispozitia lui.
         In art-terapie nu se formeaza  artisti, nu este nevoie de experienta  sau competenta sau talent, deoarece arta reprezinta  doar  o metoda   prin care ne intelegem mai bine propriile trairi si conflicte interioare.
          Finalitatea Artei  o reprezinta tabloul, sculptura, filmul sau dansul . Finalitatea Art-terapiei o reprezinta dezvoltarea personala, vindecarea emotionala si transformarea individuala.
Cum se desfasoara sedintele de art-terapie?
       Sedintele de art-terapie sunt coordonate de un psiholog psihoterapeut, o persoana care are abilitati de relationare interumana , abilitati de lucru cu copiii (in cazul grupurilor de copii) si care este capabila sa asculte, sa inteleaga, sa identifice nevoile fiecaruia si sa caute o cale  de a raspunde acestor nevoi.
       Sedintele de art-terapie se pot desfasura in grupuri mici de 5-7 persoane, grupuri mai mari de 8-10 persoane sau individual.
       Durata unei sedinte variaza de la 60 la 100 de minute in functie de scopul, obiectivele, activitatile propuse si mai ales de marimea grupului.
       Sedintele de art-terapie se desfasoara intr-un mediu creat special, un spatiu in care participantii se vor simti in siguranta si in care se pot exprima liber.
Cui se adreseaza art-terapia?
       Art-terapia este un proces terapeutic benefic persoanelor de toate varstele: copii, adolescenti, adulti si varstnici, care pot intampina dificultati fizice , emotionale, spirituale sau intelectuale. Tuturor acestor persoane art-terapia le va oferi sprijinul de care au nevoie. Insa, exista si situatii  in care art-terapia este indicata in  mod special:
Copiilor (prescolari, scolari) cu dificultati de comunicare, cu stima si respectul de sine reduse, cu probleme de integrare si adaptare in gradinite si scoli, cu randament scolar slab, tulburari de limbaj, hiperactivitate, timiditate, nervozitate exagerata, autism
Adolescentilor care intampina dificultati in a depasi criza adolescentei (adaptarea la starea adulta, exprimarea independentei, viata sexuala si experienta maritala,etc.) si parintilor acestora, care au nevoie de suport si informatii pentru a gestiona adecvat aceasta perioada din viata copiilor lor
Persoanelor care doresc sa se dezvolte personal, printr-un proces de autocunoastere, comunicare si relationare atat cu propria persoana cat si cu ceilalti oameni din mediul in care traiesc si isi desfasoara activitatea
Oamenilor care sufera de singuratate si izolare sociala, care se simt frustrati, nelinistiti si nefericiti
Celor care au dificultati de expresie si lipsa de incredere in propriile forte cu consecinte negative in comunicarea si relationarea cu ceilalti
Persoanelor care sufera de anxietate, stress, depresie, dificultati in a-si gestiona propriile emotii
Persoanelor ce au nevoie de sustinere si ascultare in timpul unei perioade dificile: doliu, divort, somaj, examen, si care isi pot pierde temporar interesul fata de sine si fata de ceilalti
Persoanelor cu tulburari alimentare sau cu alte comportamente adictive, care isi doresc sa descopere motivele care determina astfel de tulburari si sa gaseasca o cale potrivita pentru ei de a renunta la acestea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu