luni, 23 ianuarie 2012

Psihoterapia se recomanda oare bolnavilor psihici?

  Psihoterapia se recomanda oare bolnavilor psihici?

Psihoterapie sau consiliere?
Cei doi termeni, sunt folositi, adesea, ca sinonimi. Totusi, psihoterapia si consilierea se deosebesc ca durata de timp, ca tehnica si apoi ca impact asupra persoanei. Psihoterapia presupune, de obicei, un numar mai mare de sedinte si o interventie de mai mare profunzime asupra personalitatii. Consilierea, in schimb, se asociaza cu o atitudine suportiva din partea consilierului, cu oferirea unor sugestii si interventii centrate pe comportament, presupunand o durata relativ mai scurta a tratamentului.
Un termen care este folosit tot mai des este cel de consultatie si se refera, mai degraba,  la o atitudine de colaborare intre client si terapeut. Clientul participa activ in deciziile privind subiectele  discutate in cadrul sedintei si in gasirea unor solutii.
Care este diferenta intre psihiatru, psiholog si psihoterapeut?
Psihiatrul este absolventul unei facultati de medicină si specializat in psihiatrie.  In competenta sa intra prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor psihice. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihiatru este prescrierea medicatiei potrivite.
Psihologul este absolventul unei facultati de psihologie si specializat in domenii diferite: psihologie clinica, educaţionala, organizationala etc. In competenta sa intra studiul psihicului si al comportamentului uman, testarea psihologica, investigarea si recomandarea unor modalitaţi de soluţionare a diferitelor probleme psihologice.
Psihoterapeutul este specialistul (de exemplu medic sau psiholog) cu o formare postuniversitara in psihoterapie. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihoterapeut difera in funcţie de scoala terapeutica careia ii apartine: conversatia terapeutica, sugestia, persuasiunea, hipnoza, interventia prin arta, metodele de actiune etc.
Psihoterapia se recomanda numai bolnavilor psihici?
Cele mai multe dintre persoanele care contactează un cabinet de psihoterapie o fac pentru ca trec printr-o perioada dificila a vietii, se confrunta cu o problema existentiala complexa si, in general, pentru ca se gasesc intr-o situatie pe care considera ca nu o pot rezolva singuri sau cu ajutorul celor apropiati.
Sunt persoane care solicita ajutor pentru ca intr-adevar sufera de o boala psihica si sunt in evidenta unui cabinet psihiatric. In aceste cazuri, psihoterapia completeaza tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru.
Un segment important dintre cei care solicită psihoterapie este reprezentat de persoanele care se inscriu intr-un grup de dezvoltare personala deoarece doresc sa-si imbogateasca viata personala, sa-si imbunatateasca performantele profesionale si relatiile interpersonale.

Cat dureaza o psihoterapie?
Un program terapeutic complet dureaza, in medie, intre 6 – 20 de sedinte, cu o frecventa saptamanala si o durata de 45 – 50 de minute, in psihoterapia individuala, 90 de minute pentru psihoterapia de cuplu si 120 de minute pentru terapia de grup.
Durata este diferita, de la persoana la persoana, in functie de problemele cu care aceasta se confrunta si de gradul de responsivitate si implicare in terapie. Este dificil de precizat de la prima intalnire de cate sedinte va fi nevoie, insa pe parcurs acest aspect va fi mai usor de sesizat de catre client.
De unde stiu daca terapia a avut succes sau nu?
La inceputul terapiei, psihoterapeutul stabileste, impreuna cu clientul, cateva obiective clare, care pot fi modificate pe parcurs. In felul acesta, clientul poate evalua singur daca a devenit mai putin depresiv, anxios, agresiv etc.
In cazul unei terapii reusite, clientul resimte, la un moment dat, un sentiment de usurare, insotit de mai multa energie ... de a se implica in activitati noi, in relatii noi etc.
Si un alt “semn”, dar care apare dupa o anumita perioada de timp, este atunci cand clientul realizeaza ca ... nu mai face aceleasi greseli, care inainte aproape ca se inscriau intr-un tipar.
Sedintele de psihoterapie sunt confidentiale?
Confidentialitatea este garantata, cu exceptia situatiilor in care exista riscul ca persoana sa isi faca rau singura.
Pentru persoanele cu resurse foarte limitate, exista institutii care ofera servicii de consiliere psihologica si psihoterapie gratuite – de exemplu: ONG-uri, policlinici, spitale de psihiatrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu