sâmbătă, 3 decembrie 2011

Psihoterapia de familie


Psihoterapia de cuplu si familie

Terapia de familie este o forma de psihoterapie care aduce impreuna membri unei familii pentru a rezolva problemele pe care ei le au in comun. Este o terapie bazata pe credinta ca familiile sunt cea mai puternica resursa a indivizilor in incercarea de a face fata cu succes celor mai multe dificultati de ordin psihologic, medical, social.
Permitandu-le familiilor sa-si intareasca resursele pe care deja le au si ajutandu-i pe membrii unei familii sa colaboreze pentru a gasi solutii, terapia de familie s-a dovedit a aduce un foarte mare beneficiu persoanelor aflate in momente de stres major.

Terapia de familie: vindecand conflictele de familie

Familiile pot fi date peste cap de boala, divort sau alte probleme ce creeaza conflicte si stres. Terapia de familie poate ajuta familiile sa-si identifice si sa-si rezolve problemele.
Familia dumneavoastra poate fi cea mai importanta sursa pe care o aveti de confort si dragoste, dar poate fi si cea mai importanta sursa de durere si suferinta. O criza de sanatate, probleme legate de serviciu sau probleme legate de copii pot ameninta sa va desparta familia, sa o dezbine. Terapia de familie va poate ajuta sa treceti peste aceste momente, sa le intelegi si sa gasiti solutii pentru problemele aparute, poate repara relatii incordate care exista intre membrii familiei si poate imbunatati modul in care functioneaza familia dumneavoastra ca un tot unitar.
Chiar daca este vorba despre dumneavoastra, despre partener, despre copil, terapia de familie va poate aduce un suport cu ajutorul caruia sa aveti relatii armoniioase.

Ce este terapia de familie?

Terapia de familie este o psihoterapie care intervine pentru a ajuta familiile sau indivizii care compun o familie sa inteleaga si sa imbunatateasca modul in care interactioneaza intre ei si cel in care isi rezolva conflictele.
Terapia de familie promoveaza relatiile interpersonale si le optimizeaza, dezvolta capacitatea familiilor de a invata sa faca fata problemelor, contribuie la cresterea flexibilitatii rolurilor in familie.
Terapia de familie intareste comunicarea dintre membrii unei familii, ii sustine pentru a deveni sensibili la nevoile si sentimentele lor si a si le putea impartasi in cadrul familiei.

Cine poate beneficia de terapie de familie?

In general oricine isi doreste sa “repare” anumite relatii care nu mai functioneaza bine. Terapia de familie poate fi eficienta in situatii ca:
• probleme in casnicie;
• divort;
• tulburari alimentare (anorexie nervoasa, bulimie);
• abuz de substante;
• depresie sau tulburari bipolare;
• probleme cronice de sanatate (astm, cancer, etc.);
• pierderea unei persoane apropiate;
• traume legate de un eveniment;
• stress profesional;
• imbunatatirea “abilitatilor” de a fi parinte;
• abuz emotional sau fizic;
• probleme financiare si altele

Ce este consilierea de cuplu

Fiecare dintre noi avem nevoie de o altă persoană pe care să o iubim şi care să ne iubească. Este o nevoie fundamentală, iar o dată ce este împlinită, atingem o stare de echilibru, de bine interior şi de fericire care nu se compară cu nici o altă stare. Nu suntem însă întotdeauna pregătiţi nici să iubim şi nici să fim iubiţi. De multe ori, nici nu ştim ce înseamnă acest lucru, chiar dacă întâlnim persoana care ne răvăşeşte sufletul şi mintea în sensul cel mai plăcut cu putinţă.
Ne hotărâm să rămânem împreună, dar curând constatăm că lucrurile nu merg atât de bine pe cât ne-am aşteptat, iar sentimentele uneori nu sunt de ajuns pentru a face acea stare de echilibru să persiste. Alteori dificultăţile din cuplu apar mult mai târziu, când tabloul marital s-a îmbogăţit: copii, socrii, prieteni comuni. Şi apar întrebări: „Este oare EL cel care mi se potriveşte?”, „E posibil ca iubirea de altădată pentru EA să reînvie?”, „Nu pot să stau cu EL/EA, dar nici fără EL/EA; oare ce să fac?” sau „Ce se întâmplă de nu mai comunicăm, de nu ne mai înţelegem?”. Sunt multe astfel de întrebări care vuiesc prin noi căutându-şi răspunsurile, stârnind un amalgam de suferinţă, deznădejde, iubire şi speranţă. Iar răspunsurile nu apar uşor şi nici de la sine.
În astfel de momente de cumpănă, de confuzie şi tensiuni, când atmosfera din cuplu pare stranie şi de neînţeles, o soluţie potrivită şi dătătoare de speranţă este consultarea unui consilier marital. Deşi pentru mulţi pare ciudat ca cineva din afara cuplului să intervină în „problemele intime”, acest lucru este cel mai benefic cu putinţă. Numai cineva din exterior, cu totul obiectiv şi cu o pregătire specială (cel puţin facultatea de psihologie, dacă nu şi ceva cursuri de specializare pe problematica psihologiei şi consilierii familiei şi cuplului) poate ajuta eficient, iar de multe ori timpul în care se şi văd rezultatele benefice este foarte scurt, 6-8 întâlniri. De aceea, îţi propun să citeşti cu atenţie rândurile de mai jos.

Cum poate să te ajute consilierea de cuplu

Principalul scop al consilierii maritale este modelarea stilurilor nepotrivite de comunicare şi relaţionare dintre cei doi parteneri şi obţinerea unor stiluri noi şi eficiente. Acest lucru se obţine prin clarificarea şi înţelegerea de către cei doi a propriului comportament. Inevitabil, când intrăm într-o relaţie intimă, ne sunt puse la încercare vechile modalităţi de comportament pe care le foloseam zi de zi. Acum însă, ele nu ne mai sunt de folos, deoarece ele erau eficiente doar pentru noi şi eventual pentru familia din care provenim.
Când doi oameni trăiesc împreună, se îmbină de fapt două tipuri de concepţii despre viaţa de cuplu şi familie, fapt care de cele mai multe ori dă naştere la tensiuni şi conflicte, fiecare crezând că modul său de acţiune este cel potrivit. Astfel, consilierul are rolul de ghid şi în acelaşi timp de oglindă neutră a ceea ce se întâmplă între parteneri şi a concepţiei lor.
Consilierul va ajuta cuplul să îşi mobilizeze resursele, calităţile pentru a stimula punctele lor tari, astfel încât să găsească împreună cât mai multe soluţii reale şi posibile la dificultăţile cu care se confruntă. Astfel, partenerii cuplului pot deveni mai iubitori, mai toleranţi, mai flexibili, mai eficienţi, mai împliniţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu