marți, 29 noiembrie 2011

Realitatea virtuala


                                                 Realitatea virtuala

Realitatea virtuala este una dintre cele mai inovative modalitati de diagnosticare si tratament a tulburarilor psihice printre care tulburarile de anxietate, depresia, dependenta de substante si alcolism, tulburarile alimentare si tulburarile sexuale.
Realitatea virtuala are la baza terapia cognitiv comportamentala si presupune proiectarea in timp real, prin diverse canale senzoriale intr-o lume virtuala 3D generata de calculator. Prin dispozitive speciale (casca, ochelari, manusi etc.) pacientul dobandeste sentimentul ca este fizic prezent in lumea virtuala creata de calculator dupa modelul vietii reale. Mai mult, el poate poate atinge sau muta obiecte si poate auzi, simti mirosuri sau sa aiba senzatii tactile. Miscarile sunt transmise catre calculator de catre senzorul din casca si de catre alte dispozitive (ex. manusi) si lumea virtuala raspunde in timp real la aceste actiuni.
Realitatea virtuala permite pacientilor sa fie proiectati intr-o simulare a mediului in care a suferit o trauma sau cu potential negativ. De exemplu, un pacient cu acrofobie poate pentru inceput sa priveasca cum alte persoane urca cu un lift cu pereti de sticla, ulterior el insusi sa foloseasca liftul pana la etajul doi al unei cladiri, iar pe masura ce nivelul sau de confort creste, da urce la etaje mai inalte. Continuand pe exemplul fobiilor, realitate avirtuala implica expunere sistematica, in cantitati masurate la situatii sau obiecte de care le este teama. Pentru ca acest lucru sa se intample e nevoie ca teama sa fie activata. Realitatea virtuala activeaza in mod eficient teama prin confruntarea cu situatiile sau obiectele temute, ceea ce genereaza teama. In cele din urma aceste situatii sau lucruri nu vor mai cauza anxietate datorita obisnuintei si extinctiei (Rothbaum, 1999).
In afara de fobii, realitatea virtuala este folosita si in diagnosticul si tratamentul altor tulburari de anxietate, a tulburarilor alimentare, alcolismului, tulburarilor sexuale, depresiei si dependentei de substante.
Realitatea virtuala se bazeaza pe faptul ca experienta unei persoane intr-o situatie din mediul virtual poate evoca aceleasi reactii si emotii ca si experienta unei situatii similare din lumea reala. In plus, aceasta poate avea sentimentul unei prezente virtuale similare cu lumea reala chiar si cand mediul virtual nu este complet asemanator cu situatia din lumea reala. In fine, perceptiile unei persoane in lumea reala si comportamentul sau in lumea reala pot fi modificate pe baza experientei intr-o lume virtuala.

Realitatea virtuala prezinta o serie de avantaje:
Control. Terapeutul si pacientul pot crea situatii adecvate pentru fiecare pacient in parte pe durata unei sedinte de terapie (aprox o ora) si in spatiul delimitat al unei incaperi. Este posibila gradarea situatiei astfel incat pacientul poate avansa de la cea mai usoara performanta pana la cele mai dificile in propriul sau ritm si fara riscuri.
Siguranta. Pacientul se simte sigur in mediul virtual si poate actiona fara sa se simta amenintat; in cazul unei fobii de inaltime pacientul nu trebuie dus la 2000 unde se poate simti in nesiguranta, ci poate sa treaca prin aceeasi experienta in realitatea virtuala creata de calculator.
Confidentialitate. Spre deosebire de tehnicile in vivo, realitatea virtuala are loc intr-o sala evitandu-se astfel situatiile penibile in public sau incalcarea confidentialitatii pacientului.
Eficienta a costurilor. Multi stimuli sunt greu de obtinut sau de controlat, iar cand expunerea se face in afara cabinetului devine scump in termeni de timp si bani. Costurile scad (atat pentru pacient cat si pentru terapeut) in momentul cand experienta poate fi creata fara a parasi biroul terapeutului.

In Romania, servicii de realitate virtuala sunt accesibile la Cluj in cadrul Institutul International de Studii Avansate de Psihoterapie si Sanatate Mintala Aplicata din Universitatea Babes-Bolyai. Institutul detine o Platforma de Psihoterapie prin Robotica si Realitate Virtuala – Platforma PsyTech – Matrix.

   

Un comentariu: