vineri, 25 noiembrie 2011

Remediile florale Bach


                                                   Remediile florale Bach



 Una dintre cele mai renumite terapii pentru tulburarile psiho-emotionale este terapia cu remedii florale a doctorului Bach (1886-1936), cunoscut imunopneumolog, patolog şi homeopat britanic. Pornind de la o experienta personala dramatica, dupa indelungate cercetari, dr. Bach a ajuns la concluzia ca toate bolile corpului fizic se datoreaza unor stari psihice.

Suferinta fizica poate fi interpretata ca semnal de alarma cu privire la atitudinea eronata a individului in raport cu propria viata.Tocmai de aceea e bine sa ne reamintim cat mai des faptul ca bunastarea sufletului este cheia sanatatii.
Primele remedii florale au fost preparate din roua colectata dimineata, din inflorescentele unor plante din flora spontana si conservata apoi cu alcool. Dr. Bach a fost convins ca prin radiatia electromagnetica a soarelui, roua se impregneaza cu intreaga energie pura, nealterata si vindecatoare a florii pe care se odihneste.
Dupa şase ani de studiu, a definit 38 de stari sufleteşti care destabilizeaza echilibrul sistemului, favorizand aparitia bolilor, şi a impartit cele 38 de tipuri de dispozitii sufleteşti in 7 grupe principale. O uluitoare descoperire la vremea respectiva, terapia cu esentele florale Bach şi-a gasit mai apoi o larga utilizare in toata lumea.
 Iata cele 7 categorii de stari sufleteşti, carora le corespund anumite esente florale cu actiune benefica:
  • remedii contra fricii: plopul-tremurator, corcoduşul, trandafirul salbatic, castanul-roşu, cretişoara
  • remedii contra nesigurantei: ovazul salbatic, orzul, porumbarul, carpenul, gentiana de camp
  • remedii contra singuratatii: viorelele (tamaioara), vioreaua-de-balta, slabanogul
  • remedii contra hipersensibilitatii: nucul, tintaura, turita-mare sau agrimonia
  • remedii contra disperarii, dezamagirii: ulmul, stejarul, marul paduret, salcia-galbena, castanul comestibil, steaua-din-Bethleem (baluşca)
  • remedii contra grijei exagerate: verbina, vita-de-vie, fagul, cicoarea
  • remedii contra dezinteresului fata de viata sau preocuparii insuficiente fata de realitate: maslinul, maceşul, caprifoiul, muştarul salbatic, mugurii de castan salbatic, castanul-alb, vita-alba.
 Remediile florale sunt ieftine, eficiente, fara efecte secundare şi simplu de utilizat. Sunt un dar din partea naturii; din florile unor plante salbatice şi neotravitoare se prepara remedii care ne echilibreaza emotiile şi ne ajuta sa vindecam acea parte a fiintei noastre atat de expusa stresului şi traumelor: planurile mental şi emotional.
 In alte cazuri, florile ne pot sustine in remedierea unor imperfectiuni ale personalitatii, care se cer a fi transformate pentru a ne putea bucura pe deplin de viata. Intre sentimente şi boala exista o relatie de cauzalitate şi precedenta, adica dezechilibrele emotionale preced şi determina boala fizica, prin slabirea sistemului imunitar şi a vitalitatii. Schimbarea atitudinii fata de boala, viata, fata de cei din jur şi fata de noi inşine determina o recuperare mai rapida, prin activarea potentialului de vindecare.
 De cele mai multe ori, bolile de care suferim sunt doar o consecinta a unor tulburari psiho-emotionale aparute in urma interactiunii noastre cu ceea ce ne inconjoara sau a unor evenimente traumatice prin care am trecut şi pe care nu am reuşit sa le dam uitarii.
 Cum se obtin esentele florale
Procedeul obtinerii esentelor florale nu este unul simplu şi trebuie respectate cu sfintenie anumite conditii.
 In primul rand, plantele trebuie urmarite de la faza de rasad pana la maturitate, iar creşterea lor nu trebuie influentata cu absolut nimic. Dupa recoltarea florilor, acestea se pun in boluri de cristal cu apa de izvor şi se lasa pentru cateva ore la soare, in toata aceasta perioada apa preluand vibratia lor. Pentru ca vibratia sa nu fie afectata de cea a unor eventuale microorganisme, se adauga putin alcool de cereale. Aşa se obtine esenta-mama. Interesant este ca, inainte de recoltare, culegatorii de flori tin post şi fac rugaciuni. De aceea, nu oricine poate obtine esente Bach. De altfel, in lume exista in prezent doar doi producatori de esente florale Bach, unul in Anglia şi altul in Germania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu